Командувач силами космічної та протиракетної оборони Сухопутних військ США генерал-лейтенант Деніел …

Командувач силами космічної та протиракетної оборони Сухопутних військ США генерал-лейтенант Деніел Карблер заявив, що Вашингтон готовий відправити ЗСУ систему протиракетної оборони “Залізний купол”, якщо надійде таке прохання. Пентагон має дві батареї системи “Залізний купол”, переданих Ізраїлем. Торік у жовтні газета The Washington Post повідомила з посиланням на джерела, що Ізраїль відмовився постачати Україні елементи системи протиракетної оборони (ПРО) “Залізний купол”. За даними газети, Київ довго вів переговори щодо постачання систем ПРО, проте вони залишилися безуспішними. “Україна звернулася до Ізраїлю, а Ізраїль відмовився постачати”, – заявило джерело.
“Залізний купол” – тактична система ПРО, призначена для захисту від некерованих тактичних ракет з дальністю польоту від 4 до 70 кілометрів. Кожна батарея може захищати територію площею 150 км².
В армії США є дві батареї системи “Залізний купол”, отриманих у рамках укладеної у 2019 році угоди. Але пізніше Пентагон відмовився від подальших закупівель ізраїльської системи через “не відповідність” єдиній системі ПРО країни. На даний момент лише одна батарея задіяна і стоїть на бойовому чергуванні в США, а друга батарея стоїть на зберіганні і за деяких умов може бути відправлена ​​в Україну за бажанням її влади.